Glemt passordet?
Forsiden arrow .. arrow Forsvaret og politiet uten telefon i en time
Forsvaret og politiet uten telefon i en time
Skrevet av Kjetil   
Monday 21. January 2008
Forsvaret og politiet uten telefon i en time

Et strømbrudd hos teleleverandøren TDC Song førte torsdag til at mange nettsteder og mobilkunder over hele landet mistet forbindelsen.

Oslo (NTB-Ole-Tommy Pedersen og Helle Høiness) Hendelsen kommer halvannen måned etter at brann i en høyspentkabel på Oslo S satte telefon og bredbåndstilknytning ut av drift hos viktige samfunnsfunksjoner som politi og banker. I tillegg ble all togtrafikk påvirket og 799 tog innstilt.

- Dette er parodisk. Vi bruker millioner av kroner på sikkerhetssjekk på flypassasjerer, samtidig som dette viser hvor enkelt det er å sette viktige samfunnsfunksjoner ut av drift, sier Per Sandberg (Frp), leder av transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget til NTB.

Han mener bedre kontrollfunksjoner må på plass og at det til syvende og sist er politikernes ansvar.

Kontantkort
Post- og teletilsynet er ikke overrasket over at dette skjer igjen.

- Det er sårbart. Vi prediker for dem som er avhengig av mobilnettet at det ikke bør brukes som nødnett. Man må sikre seg med alternative løsninger. Det er ikke mulig å sikre seg 100 prosent oppetid, sier Jan Graff, leder for Strategi, adressering og sikkerhet i tilsynet.

Graff avslører at sentrale personer hos teleoperatørene har alle liggende kontantkort fra konkurrentene i skuffen som de kan ta i bruk i tilfelle deres eget nettverk skulle falle ut.

Halvparten av Ventelos 160.000 mobilkunder mistet forbindelsen, noe som gjorde at både Forsvaret og politiet var uten mobilforbindelse i en time.

- Dette berørte imidlertid ikke nødnumre, men bare politiets og Forsvarets interne kommunikasjon. Vi har ikke fått noen meldinger om at dette har fått noen store konsekvenser for dem, sier markedssjef Arne Horvei i Ventelo til NTB.

Aggregat sviktet
Alle A-presseavisene og Dagbladet.no var ute av drift. Dn.no og Kampanje ble også rammet. Flyselskapet Norwegians nettsider var fortsatt nede tre timer etter strømbruddet som skjedde klokka 11.30 torsdag.

De døde mobiltelefonene ble forårsaket av en kortslutning som medførte strømbrudd i en telesentral leid av TDC Song på Linderud i Oslo, hvor en rekke selskaper som server tele- og nettforbindelser har sine sentraler. Nødaggregatene som skulle overta sviktet også.

- Dette er selvsagt veldig beklagelig. Vi må nå se nærmere på om vi har gode nok rutiner for slike situasjoner, sier administrerende direktør Ketil Kivedahl i TDC Song til NTB.
Del denne artikkelen på:
Del.icio.us!Google!Live!Facebook!Yahoo!
Sist oppdatert ( Sunday 20. July 2008 )