Glemt passordet?
Forsiden arrow Politikk arrow Artikler arrow Fordømmer Harry Potter
Fordømmer Harry Potter
Skrevet av Kjetil   
Sunday 20. January 2008

Vatikanets offisielle avis fordømmer bøkene om Harry Potter, og mener de utgjør en trussel mot barn ved å fremme hekseri og okkultisme.

paven Fordømmer Harry Potter

I kraftige ordelag fordømmer avisen L’Osservatore Romano bøkene til JK Rowling, og kaller Harry Potter en «feil type helt».

Under overskriften «Harry Potters to ansikter» konkluderer avisen i en lang artikkel i sin siste utgave at «til tross for verdiene som åpenbart finnes i fortellingene, er det grunnleggende budskapet at hekseri og trolldom er av det gode, og et positivt ideal».

 

– Løgn

Videre heter det at «voldelig manipulering av gjenstander og mennesker skyldes kunnskap om det okkulte» og at «de utvalgte, de intellektuelle, vet hvordan de kan kontrollere mørke makter og gjøre dem om til gode makter. Det er en alvorlig løgn, fordi det er den gamle gnostiske fristelsen om å forveksle frelse og sannhet med hemmelig viten».

Den lange artikkelen fortsetter med en ufordelaktig sammenligning av Harry Potter-bøkene med to andre britiske klassikere, Ringenes Herre-triologien av J.R.R. Tolkien og Legenden om Narnia av C.S. Lewis.

Artikkelen er skrevet av Edoardo Rialti, professor i litteratur ved universitetet i Firenze. Han sier at der verkene til Tolkien og Lewis viser en «oversanselighet og skjønnheten ved uendeligheten», er bøkene om Harry Potter innadvendte og forvirrende, og skildrer en verden der det onde er godt.

I et motinnlegg i L’Osservatore Romano blir Rialtis syn på Harry Potter imidlertid imøtegått av en annen italiensk skribent, den katolske essayisten Paolo Gulisano.

– Rowling ønsker å vise sine unge lesere at det beste er å «gjøre godt», skriver han, ifølge AFP.

 

Djevleutdrivelse

Vatikanets holdning til Harry Potter-bøkene har blitt betraktelig steilere etter at pave Benedikt XVI overtok etter pave Johannes Paul II.

Dagens pave er kjent for å ha sterke synspunkter på djevelen og utdrivelse av onde ånder, mens pave Johannes Paul II i sin tid hyllet forfatter J.K. Rowling for å være en god kristen. Han sa også at Harry Potter «helt åpenbart kjempet mot satanisme». Det inntrykket har tydeligvis ikke pave Benedikt XVI.
Del denne artikkelen på:
Del.icio.us!Google!Live!Facebook!Yahoo!
Sist oppdatert ( Friday 22. August 2008 )