Glemt passordet?
Forsiden arrow Norge arrow Leide ut i ferien - kom hjem til bordell
Leide ut i ferien - kom hjem til bordell
Skrevet av Administrator   
Thursday 21. August 2008
Image

(Dagbladet.no): Ble oppringt av styrelederen i borettslaget

- Det er ganske ubehagelig, for å si det mildt, sier Erik til Dagbladet.

Han skulle bare tjene litt ekstra på å leie ut leiligheten mens han var på ferie. Etter ti dager ringte styreleder i borettslaget. Leiligheten ble brukt til prostitusjon.

Ferietid
Eirik er i slutten av 20-åra og bor sentralt i Oslo. Han driver eget firma og ønsker derfor verken fullt navn eller bilde på trykk. Hendelsen har vært rystende nok i seg selv. Det begynte med en annonse på Finn.no. Erik kom i kontakt med en svensk-gresk mann som presenterte seg som kokk på et par ukers ferie i Oslo.

- Jeg fikk et veldig godt inntrykk av han og kopi av identifikasjonspapirene hans. Det siste jeg kunne forestille meg at noe sånt som dette skulle skje, forteller Erik.

5000 kroner uka hjalp godt på feriekassa, og Erik dro fornøyd av sted.

- Heldigvis ringte naboene meg før de ringte politiet, sier Erik.

Mandag i forrige uke troppet han og styreleder opp og ringte på dørklokka. Han hørte at røret ble løftet opp, presenterte seg og spurte etter leietakeren.

- Ingen svarte, men jeg hørte at røret ble lagt på. Da ringte jeg politiet.

Mens Erik var på ferie, kom en jevn strøm av velkledde, middelaldrende menn til hjemmet hans. Flere har ringt på også nå i etterkant. Erik låste seg inn i leiligheten med politiet på slep.

Eim av babyolje
- Det første jeg kjente var en vanvittig eim av babyolje, forteller Erik.

Leiligheten var ren og ryddig. I sofaen i stua satt en russisk prostituert kvinne. Litt senere kom en til.

- Hun så ganske sjokkert ut.

Erik anmeldte saken. Politiet samlet bevis i leiligheten og fant blant annet dristig undertøy, kondomer og ei regnskapsbok med de to kvinnenes kunder og priser. Med unntak av et par mansjettknapper var ingenting stjålet fra leiligheten.

- Men jeg valgte å bytte ut overmadrassen før jeg sov der igjen, avslutter Erik.

- Et vanlig problem
- Jeg kan bekrefte at vi får en lang rekke henvendelser fra utleiere om liknende forhold. Det har vært en økning i slike henvendelser, både på lengre og kortere utleieforhold, forteller politiførstebetjent Harald Bøhler til Dagbladet.

Han er prosjektleder ved Stop-prosjektet, Oslo-politiets spesialgruppe mot menneskehandel.

- Historien du referer til, er det mange av, men vi har ingen oversikt over antallet, sier Olav Lægdene, daglig leder ved Nadheim, Bymisjonens senter for kvinner med prostitusjonserfaring.

- Pass på
Huseiere kan dømmes etter hallikparagrafen hvis de leier ut til prostitusjon, men kan få hjelp av politi eller namsmann til å kaste ut leietakere.

Politiets Operasjon Husløs går ut på å begrense tilgang på leiligheter og lokaler til prostitusjon.

Siden januar 2007 har politiet kontrollert samtlige massasjeinstitutter i Oslo. Rundt halvparten er nå stengt, og politiet håper at resten opphører i løpet av 2008. I tillegg har politiets arbeid ført til opphør av utleie for i overkant av 40 leiligheter.

- Men vi er jo avhengige av at utleiere er varsomme, så vi ikke får så mye reetablering at dette blir en evig sirkel, sier Bøhler.

Mer mobilitet
May-Len Skilbrei ved Fafo har lenge forsket på prostitusjon og leder to store forskningsprosjekter om emnet. Hun forteller at det såkalte innendørsmarkedet har vært under sterkt press de siste åra. Etter at utleie til prostitusjonsvirksomhet ble inkludert i hallikparagrafen i 1995, har utleiere blitt tiltalt flere ganger.

- Utleierne er nok engstelige av slike grunner, noe som kan bety at prostituerte har problemer med å få leie leiligheter eller at de raskt blir kastet ut. Det er vanskelig å jobbe inne nå, vanskeligere enn før, og mange av kvinnene som pleier å jobbe inne, i hovedsak de norske og østeuropeiske, reiser mobil i stedet, sier Fafo-forsker May-Len Skilbrei til Dagbladet.

Økt press
Mobile prostituerte reiser rundt i landet og bruker kontaktannonser på nett og i egne blader for å rekruttere kunder. At prostituerte reiser mer rundt enn før, åpner for flere tilfeller av korttidsleie.

- Prostitusjonsarenaen er som et ferskvaremarked hvor inntjeningen i stor grad ser ut til å være avhengig av evnen til å skaffe nye varer, altså nye damer, sier Harald Bøhler.

Ofte bruker flere prostituerte samme leilighet. Politiet regner aksjoner mot huseiere som effektivt for å begrense omfanget.Del denne artikkelen på:
Del.icio.us!Google!Live!Facebook!Yahoo!
Sist oppdatert ( Thursday 21. August 2008 )
 
article thumbnailSolgte eksens BMW

(iOslo.no): Kvinnen (29) mente hun hadde betalt så mye regninger at hun kunne selge samboerens bil.
Les mer

article thumbnailNei til Operasjon Dagsverk

I over 40 år har Operasjon Dagsverk (OD) arrangert OD dagen, der eleverrundt om i Norge samler inn penger til et veldedig formål. Over 120 000elever i den Norske skolen arbeidet...
Les mer

article thumbnailStaff: – Ikke spesielt alvorlig sak

Overgrepene som den såkalte Lommemannen er siktet for, er baresmåtterier, mener Tor Erling Staff. Reaksjonene er sterke påforsvarsadvokatens utspill. Staff bekrefter...
Les mer

Mer..