Glemt passordet?
Forsiden arrow .. arrow Nord-Korea kaster ut inspektører
Nord-Korea kaster ut inspektører
Skrevet av Administrator   
Wednesday 24. September 2008
Atomkraftverk i Nord-Korea

(Nettavisen.no): Nord-Korea bryter nedrustningsavtalen og vil bygge opp atomanlegg på ny.

Nord-Korea har utvist atominspektørene fra FN og har fjernet plomberingene ved et atomanlegg for produksjon av plutonium, melder Reuters.

Planen er å starte opp reaktoren neste uke, og dermed bryte seksnasjonersavtalen om nedrustning.

Nedrustning mot energi
- Det er ikke lenger forseglinger eller overvåkingsutstyr ved anlegget i Yongbyon. Nord-Korea har også gitt beskjed om at fra nå av, IAEAs (Det internasjonale atomenergibyrået) inspektører ikke lenger har tilgang til anlegget, sier IAEAs talskvinne, Melissa Fleming.

Det er ventet at Nord-Korea vil trenge flere måneder på å bygge opp anlegget igjen

Partene kom til enighet om avtalen i sommer, etter lang tids diskusjon. Den hadde som mål å få Nord-Korea til å oppgi atomambisjonene sine mot å få økonomisk støtte og bedre de diplomatiske forholdene til andre land.

Terrorlista
USA skulle dessuten fjerne Nord-Korea over listen over terrorstater.

I august ble det kjent at Nord-Korea ønsket å bryte avtalen, og stanse avviklingen av sine atomanlegg og gjenoppbygge atomreaktoren i Yongbyon.

Årsaken til helomvendingen var at amerikanerne skal ha brutt sin del av avtalen en sekslands avtale. USA vil ikke fjerne landet fra terrorlista før det er bekreftet fra uavhengig hold at anleggene er deaktiverte og ødelagte

Tøffe krav
Naboland presset Nord-Korea til å godta tøffe krav for å bekrefte at anleggene virkelig er deaktiverte. Blant annet sa det lukkede landet ja til internasjonale observatører, og de sprengte tidligere i sommer kjøletårnet på reaktoren i Yongbyon.

Nord-Korea kom fram til avtalen om nedrustning i samarbeid med Kina, USA, Sør-Korea, Japan og Russland. Det ellers så lukkede landet sa seg villig til å legge fram en fullstendig oversikt over landets plutoniumsbeholdning, og til å fortsette å samarbeide for å hindre fremtidig atomkraftaktivitet.Del denne artikkelen på:
Del.icio.us!Google!Live!Facebook!Yahoo!

Les også

Sist oppdatert ( Tuesday 01. September 2009 )