Dr. Mengele kunne vært tatt |
Skrevet av Administrator | |
Wednesday 03. September 2008 | |
(Aftenposten.no): Nazijegere kom over gjemmestedet hans i Argentina, men unnlot å pågripe ham.
Året er 1960. Israelsk etterretning har kommet til Argentinas hovedstad for å pågripe en av de verste krigsforbryterne fra 2. verdenskrig: Adolf Eichmann.
Han regnes som hjernen bak masseutryddelsen av jødene, og etterretningsfolkene er svært fokusert på oppgaven de har.
På sporet av «Dødsengelen»
Men mens de følger sporene etter Eichmann, oppdager de også hvor i Buenos Aires en annen beryktet nazist befinner seg: Josef Mengele. Eller «Dødsengelen», som han kaltes.
Når jødiske og andre fanger gikk ut av jernbanevognene etter å ha passert den veldige porten i nazistenes største konsentrasjonsleir Auschwitz, var det nemlig Josef Mengele som bestemte hvem som skulle bli slaver – og hvem som skulle sendes rett i gasskammeret.
Det var også han som foretok brutale operasjoner, amputasjoner og ubeskrivelige eksperimenter på fanger – i den hensikt å gjøre medisinske oppdagelser. Svært få av de som ble utsatt for Mengeles eksperimenter, overlevde.
Historiske sjanse glapp
De israelske nazijegerne hadde altså sjansen til å slå to fluer i ett smekk: Komme hjem fra Sør-Amerika med to nazister som bidro stort til at Holocaust ble virkelighet, som bidro til at millioner av jøder, sigøynere, slavere og andre ble myrdet i Auschwitz og andre leire.
Likevel: Det var bare Eichmann som blir tatt. Han ble senere dømt for forbrytelser mot menneskeheten, og ble henrettet i 1962. Men Mengele slapp unna.
Hva var det som skjedde? Hvorfor lot nazijegerne den historiske sjansen glippe?
Fryktet at Eichmann skulle rømme
I et intervju med Jerusalem Post forklarer Rafi Eitan, tidligere agent i den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad, at de var redd for Eichmann skulle slippe unna, skriver abcnews.
- Spørsmålet var om vi skulle foreta to operasjoner på samme tid, sier Eitan.
Etter å ha tvilt, bestemte mossadagentene for å konsentrere seg om Eichmann, og bare ham, i første omgang. De bortførte Eichmann og brakte ham til Israel, og bestemte seg for å vente med Mengele, all den tid de nå visste hvor Mengele og kona bodde.
Men etter at pågripelsen av Eichmann blir kjent, forkludres planene om å ta Mengele på et senere tidspunkt:
Når agentene kommer tilbake til den argentinske hovedstaden flere uker senere, har den da 49-årige Mengele forlatt gjemmestedet sitt.
Angrer ikke
Eitan angrer imidlertid ikke på at de ikke tok Mengele da de hadde sjansen.
- Jeg ville ha gjort det samme en gang til, sier han.
- Jeg tror at både Eichmann og Mengele ville sluppet unna hvis vi hadde forsøkt å ta begge to samtidig, sier den tidligere etterretningsmannen, som nå er 81 år gammel.
Men det finnes folk som trekker 81-åringens historie i tvil. Ifølge den britiske avisen Telegraph sier enkelte andre kilder at Mengele allerede hadde forlatt Argentina da Eichmann ble pågrepet, noe som stemmer dårlig overens med Eitans versjon av det som skjedde.
Om det dermed skulle være usikkert om Eitan forteller hele sannheten, er i alle fall ett sikkert:
Dr. Josef Mengele ble aldri stilt til ansvar for de forbrytelsen han begikk under krigen, og døde i Brasil i 1979, 68 år gammel.
Les også |
|
Sist oppdatert ( Tuesday 01. September 2009 ) |