Glemt passordet?
Forsiden arrow Krig & Fred arrow Nyheter arrow - Cheney startet krigen i Georgia
- Cheney startet krigen i Georgia
Skrevet av Administrator   
Saturday 16. August 2008
Dick Cheney

(Aftenposten.no): Russiske medier melder at krigen i Kaukasus er del av en konspirasjon for å hindre at Barack Obama vinner presidentvalget.

Under den kalde krigen ble enhver uheldig situasjon for Sovjetunionen tilskrevet ondsinnede amerikanske konspirasjoner.

Denne gamle vanen er nå brakt tilbake av krigen i Kaukasus, melder The Times.

- Bush tvunget av partiet
På den statlige radiostasjonen Vesti FMs morgennyheter torsdag fikk russerne vite hva som virkelig forårsaket krigen med Georgia:

Det var en konspirasjon regissert av visepresident Dick Cheney, med den hensikt å holde Barack Obama ute av Det hvite hus.

Radiokanalen er langt fra alene om å se en skjult amerikansk hånd bak krigen, skriver den britiske avisen. Påstanden om en valgkampkonspirasjon fremsettes fra vektig hold, og har fått bred dekning.

Blant teoriens talsmenn er den kjente statsviteren Sergej Markov.

- [Georgias president] Mikhail Saakashvili ble tvunget til å starte denne krigen av Dick Cheney for å støtte John McCains valgkamp. Den eneste måten John McCain kan vinne, er å ha en slags krig, sa Markov onsdag, ifølge nettstedet truthdig.

Markov leder Instituttet for politiske studier i Moskva, og har tette bånd til statsminister og tidligere president Vladimir Putin.

- Slått av Barack Obama på alle fronter, hadde McCain ett siste kort: å skape en virtuell kald krig med Russland. Bush ønsket ikke selv krigen, men hans parti ga ham ikke noe valg, sa Markov, og la til at amerikanerne nå var i ferd med å konstruere en krig mellom Russland og Ukraina.

Også den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov og statsminister Vladimir Putin har kritisert USA for rollen landet har spilt i konflikten. Russlands ambassadør til Norge, antydet overfor Aftenposten.no at Georgia gikk til krig fordi vestlige myndigheter sendte feil signaler til Tbilisi.

- En våt drøm for McCain
McCain har så visst grepet begjærlig den muligheten krigen har gitt ham til å fremheve sin sikkerhetspolitiske robusthet.

Han har sammenlighet Russlands fremferd med Nazi-Tysklands og lovet støtte til «det vesle demokratiet så fjernt fra våre kyster» med en ordbruk som kan minne om Winston Churchills.

Da kritikken om krigshissing kom fra Barack Obamas leir, sørget McCain selv for å trekke linjene tilbake til den kalde krigen.

- Om jeg kan være så freidig, det var en gang en annen president, kalt Ronald Reagan, som brukte sterke ord om Amerikas støtte til demokrati og frihet. På den tiden ble han kritisert, sa McCain torsdag, ifølge Washington Post.

McCain har sågar kunngjort at han vil sende sine trofaste våpendragere, senatorene Joe Liberman og Lindsay Graham, til Tbilisi som sine utsendinger.

- Mønsteret gjennom hele hans karriere har vært å søke den høyste moralske posisjonen i en tapt kamp. Det er ingen tvil om at konflikten er en våt drøm for McCain, skriver kommentatoren Andrew Sullivan for The Atlantic.Del denne artikkelen på:
Del.icio.us!Google!Live!Facebook!Yahoo!

Les også

Sist oppdatert ( Tuesday 01. September 2009 )