Glemt passordet?
Forsiden arrow Politikk arrow - Bhutto smuglet atom-hemmeligheter til Nord-Korea
- Bhutto smuglet atom-hemmeligheter til Nord-Korea
Skrevet av support   
Wednesday 04. June 2008
Benazir Bhutto

(Dagbladet.no): Gjemte disketter i frakkelomma og ga dem til Kim Il-Sung, ifølge ny bok.

Under et statsbesøk til Nord-Korea i 1993 smuglet Pakistans tidligere statsminister Benazir Bhutto atomhemmeligheter med seg i frakkelomma, hevder journalisten Shyam Bhatia i ny bok.

Bhutto var i Pyongyang på oppdrag fra Abdul Qadeer Khan. Den pakistanske atombombens far og mannen som i 2004 i en tv-sendt tale innrømmet at han hadde gitt kunnskap om anriking av uran til land som Iran, Nord-Korea og Libya.

Målet med Bhuttos reise til Pyongyang i 1993 var å få til en avtale om leveranser av nordkoreanske No-dong-missiler. Missiler Pakistan så sårt trengte.

Under et måltid med kastanjer og dampet fisk skal en tydelig nervøs Bhutto kofferten med datadisketter stå igjen til Nord-Koreas president Kim Il-Sung, kommer det fram i boka «Goodbye Shahzadi».

Dype lommer
Påstandene i boka bygger på samtaler den erfarne journalisten sier han hadde med Bhutto i hennes villa i Dubai tilbake i 2003.

De to møtte hverandre første gang under studietida i Oxford og beholdt vennskapet gjennom 34 år.

I desember i fjor ble den hjemvendte eks-statsministeren Benazir Bhutto drept i et attentat.

Under den flere timer lange samtalen journalisten hadde med Bhutto i Dubai, skal Bhutto ha sagt at «hun skulle fortelle ham en hemmelighet som var så oppsiktsvekkende at han måtte love å ikke avsløre den - i hvert fall ikke i løpet av hennes levetid», skriver avisa The Washington Post.

Bhutto skal selv ha deltatt i forhandlingene om utveksling av atomhemmeligheter i bytte mot missiler. Utfordingen var å få overlevert informasjon uten at amerikanerne fikk vite om det.

Løsningen ble en frakk med ekstra dype lommer. Den kjøpte Bhutto rett før hun gikk om bord på flyet fra Islamabad med kurs for Pyongyang, skriver den London-baserte Shyam Bhatia i Indian Express.

«De takknemlige nordkoreanerne svarte umiddelbart med å gi Pakistan den missilteknologien de så sårt trengte. Og ingen skjønte det. Selv den dag i dag har alle lurt på hvordan det var mulig at den informasjonen ble overlevert». 

Islamabad-Pyongyang-aksen  
Bhuttos interesse for Nord-Koreas missilprogram ble forsterket av at India hadde gjennomført testing av Agni-missilene. Et missil med kapasitet til å nå folkerike områder av Pakistan.

Bhutto fortalte også at smuglingen av atomhemmeligheter skjedde i en tid da Pakistan var under et enormt press, med både India, Russland og etterretningsagenter fra Vesten, som overvåket alt landet foretok seg militært.

Presset var også stort mot Nord-Korea etter som det internasjonale samfunnet krevde at landet skulle stenge sine atomanlegg.

Det var i denne situasjonen at Islamabad-Pyongyang-aksen oppstod, antyder forfatteren.

«Pakistan var i en ideell posisjon til å hjelpe på grunn av atomhemmelighetene Abdul Qadeer Khan hadde stjålet fra europeiske laboratorier», skriver Shyam Bhatia.
 
Han hevder Khan, metallurg utdannet og gift i Nederland, etter hvert dro på jevnlige visitter til Nord-Korea. Ifølge Bhatia ble det i 1998 gjennomført ni militære flygninger i måneden mellom Islamabad og Pyongyang. Om bord på flyene satt høytstående militære og vitenskapsmenn.

Latterlig eller logisk?
Men er så påstandene som kommer fram i boka sanne?

Den pakistanske ambassaden i Washington reagerte slik, da Washington Post omtalte boka på søndag.

- Det er absurd og helt latterlig. Hvorfor skulle en statsminister gjøre noe sånt, og deretter avsløre det for en indisk journalist, vel vitende om at indiske journalister ikke er kjent for sin kjærlighet til Pakistan, sa ambassadetalsmann Nadeem Kiani til den pakistanske avisa The Dawn.

Han mener boka er skrevet på en sensasjonspreget måte og dårlig kildebelagt.

David Albright, leder av det anerkjente  Institute for Science and International Security, mener påstandene fra Shyam Bhatia kan virke logiske.

Ifølge tidslinjen over Nord-Koreas atomprogram var det ingen tegn til mistenkelig aktivitet eller nyanskaffelser på slutten av 80-tallet, som tydet på at det ble gjort noen betydelig innsats når det gjaldt anriking av uran.

Til Washington Post sier Albright at CD-ene Bhutto hadde med seg, trolig innneholdt tegninger av de mer enn 100 delene som sentrifuger brukt til anriking består av.

Han sier også at Bhutto, som alltid hevdet at Pakistan betalte penger for missilsamarbeidet med Nord-Korea, i 2004 refererte til at datadisketter hadde vært involvert i handelen.



Del denne artikkelen på:
Del.icio.us!Google!Live!Facebook!Yahoo!

Les også

Sist oppdatert ( Tuesday 01. September 2009 )